Het is officieel Koekenpan, maar koekepan is ook niet echt verkeerd. Deze keer gaat de blog over de aanschaf van een goede koekepan. Wat is een goede koekepan? Een koekepan met een antiaanbaklaag? Koekepannen met een antiaanbaklaag zijn er in veel verschillende materialen verkrijgbaar, maar niet alle antiaanbaklagen zijn goed… Vooral de teflon antiaanbaklaag is een regelrechte ramp voor uw gezondheid. De teflon laag laat namelijk na verloop van tijd los en dat loslaten gebeurd echt niet alleen tijdens de afwas.. Nee die teflon laag eet u stukje bij beetje samen met het voedsel wat u, in uw antiaanbak koekepan, bereid heeft op! Bah! En zeer ongezond kan ik u verklappen! Er zijn ook pannen met een keramische laag. De pannen met keramische laag bevallen al iets beter, maar ook het keramiek kan loskomen, en daaronder zit aluminium. En zodra de aluminium laag in zicht komt is het tijd om afscheid te nemen van de keramische koekepan! Dan is er nog een koekepan van het merk Woll. De woll pan heeft een dikke bodem en een titanium antiaanbaklaag. U krijgt maar liefst 25 jaar garantie op deze pan, dat wil zeggen 25 jaar op de pan, maar niet op de antiaanbaklaag… Op de antiaanbaklaag krijgt u 3 jaar garantie… En laat die antiaanbaklaag nu net 3 jaar meegaan… Een dure les want de Woll pan kost een paar centen, en is dus net zo waardeloos als een (veel) goedkopere keramische pan. Ook bij de Woll pan zit onder de antiaanbaklaag aluminium… Lekker gezond NOT!

 

Maarja wat dan? Welke pan gaat het nu dan wel worden?

Wel wat dacht u van een plaatstalen pan? Jazeker een pan van IJZER, de meest gezonde pan van allemaal! oftewel de beste pan! Niet verwarren met RVS! RVS is weer niet gezond. Nee geen RVS, maar een plaatstalen pan van bijvoorbeeld: de Buyer. Zelf heb ik gekozen voor de Mineral B element 24 cm koekenpan. Een plaatstalen pan als de Buyer heeft geen antiaanbaklaag, maar dat is ook niet nodig als men de vrij eenvoudige instructies naleeft. Zo is het van belang dat u de pan na gebruik alleen afspoelt met heet water, en daarna goed droog wrijft met – bijvoorbeeld – keukenpapier en vervolgens nog even insmeert met een beetje plantaardige (zonnebloem/olijf etc.) olie. Schoonmaken met afwasmiddel is niet goed voor de pan, maar als u het toch eens nodig acht behandel de pan dan weer als een nieuw in gebruik te nemen pan: giet een laagje plantaardige olie in de pan (1mm) en zet de pan op het fornuis op een gemiddelde stand totdat de olie begint te walmen. De hete olie voorzichtig uit de pan gieten (weggooien) en de pan met heet water afspoelen en droog wrijven met keukenpapier. Daarna de pan lichtjes insmeren met plantaardige olie en de pan is weer gereed voor gebruik. Na verloop van tijd zal de pan steeds zwarter worden, maar dit is juist goed want zo krijgt de pan vanzelf een antiaanbaklaag. De Buyer 24 cm koekenpan is bepaald geen lichtgewicht, dus u werkt met deze pan gelijk aan de armspieren.. en dat is dan ook weer gezond.

de Buyer mineral B element

De Buyer mineral B is te herkennen aan de gele stip (zie foto)

Tip zet een stalen pan nooit op een heel hoog vuur/hoge stand om kromtrekken te voorkomen.