Dat geeft te denken een bovenschrift als deze. De vraag die bij deze, toch wel negatieve, bewering hoort is het volgende: Waarom zou geld het vergif voor de mensheid zijn? Wel dat is vrij eenvoudig te verklaren. Maar eerst wil ik u even iets op een simpele manier uitleggen. Geld is ooit ontstaan als waarde middel omdat ruilhandel nou niet het meest ideale was. Geld is dus ooit als middel verzonnen. Maar er is nog een heel systeem omheen verzonnen met allerlei belastingen en verplichtingen en in veel gevallen moet er winst gemaakt worden! Belastingen zijn aan de ene kant nodig omdat je nu eenmaal als land geld moet hebben om alle zaken te kunnen regelen, en als er goede dingen mee gedaan worden is dat prima. Winst maken dat snapt vrijwel iedereen want u moet wat verdienen en zeg nu zelf u wilt toch ook iets ruimer in uw middelen komen te zitten? Hou echter nog wel even de gedachte vast dat het allemaal verzonnen is.

De beperkingen van geld.

Geld en de beperkingen die daaruit voortvloeien zijn als vergif om de volgende reden: U wordt beperkt in uw vrijheid en daarmee ook in uw ontwikkeling. Meer geld betekent meer vrijheid en meer keuze, maar nog steeds is er het verstikkende systeem dat alles en iedereen in zijn greep heeft. Bij alles wat u doet moet u een keuze maken. Op zich is dat nog niet zo erg als u uit alles wat u zou kunnen bedenken zou kunnen kiezen Maar u kunt lang niet altijd kiezen wat het beste voor u en uw situatie is. U heeft daar simpelweg de middelen niet voor.

Het verstikkende systeem.

Tijdens diverse gesprekken proberen mensen mij er altijd van te overtuigen dat het systeem zoals we dat kennen ons veel voorspoed heeft gebracht en dat we dat moeten koesteren. Ik ben echter van mening dat zonder de beperking, van geld en het systeem, de ontwikkelingen veel verder zouden zijn. Er hoeft namelijk niet nagedacht te worden over hoeveel iets wel niet gaat kosten om iets te maken of te ontwikkelen. Er zou dus nog veel meer voorspoed kunnen zijn! Nu worden projecten afgeblazen omwille van de hoge kosten, maar als je die kosten niet hebt? Geld en kosten zijn immers een verzonnen middel? Zou het niet fijn zijn als u bijvoorbeeld in een schoner Nederland zou kunnen wonen, gewoon omdat het kan? Een schoner Nederland wat selfsupporting is hoe fijn zou dat zijn! En dan niet met het gas uit Groningen, maar met zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Want zeg nou zelf hebben we het gas nog wel nodig of gaat het om geld? En wat dacht u van een betere gezondheidszorg? Géén zorgen meer om de vergrijzing. En wat dacht u van medicijnen? De juiste medicijnen kunnen gewoon gemaakt, èn verstrekt, worden want er hangt géén prijskaartje meer aan! Operaties kunnen gewoon uitgevoerd worden zonder bemoeienis van een verzekeraar. Maar waarom doen we dit dan niet zult u zich misschien afvragen? Omdat het nu eenmaal te veel kost? Flauwekul!

Tegenstanders.

Zolang er mensen aan de macht zijn die geen gebrek aan vergif hebben zal het systeem niet verdwijnen. Sterker nog diegenen die over genoeg middelen beschikken zullen het kapitalisme met hand en tand verdedigen als ware het het beste wat ons is overkomen. Maar al te vaak hoor ik roepen dat we dan terug moeten naar de ruilhandel als we het geld afschaffen, maar ook dat hoeft niet. Zoek maar eens naar Michael Tellinger, en zie wat de oplossing zou kunnen zijn!

Overvloed.

Wij leven in een land waar overvloed is. U zou zich bijvoorbeeld te pletter kunnen sparen aan van alles en nog wat, maar heeft u het nodig? Nee, het sparen van dingen die we alleen maar willen voor de heb, hebben we niet nodig. Er is ook ruim voldoende voedsel verkrijgbaar, ja echt ruim voldoende want u wilt het niet weten wat er aan voedsel weggegooid wordt. Er word meer geproduceerd dan dat er geld is om dit alles te kunnen kopen, en dat is raar toch?

Zonder geld.

Zonder geld of een systeem dat op winst gebaseerd is zouden we geen overproductie hoeven hebben. Er wordt gewoon niet meer geproduceerd dan dat de mensen nodig hebben. Wat zou dat fijn zijn. We hebben dan ook geen last meer van het geblèr van een minister president die vind dat we meer moeten consumeren voor de broodnodige economische groei. Tjonge wat zou dat een rust geven!