Zoals het nu in Nederland geregeld is, met de opvang van vluchtelingen, vind ik het er niet veiliger op worden. Men zet iedereen maar bij elkaar en men vindt het dan vreemd dat er vechtpartijen plaatsvinden. En ook de berichten over de verkrachtingen, aanrandingen en kindermisbruik in andere landen stemmen mij niet gerust. Ik hoop van harte dat het in Nederland “slechts” bij een vechtpartij blijft.

Zou het niet beter zijn als er een paar plaatsen op de wereld zouden zijn waar iedereen die moet vluchten, voor oorlog in zijn land, naar toe kan gaan? Een plaats waar de mensen die het nodig hebben wel een veilig onderkomen hebben, waar eten, drinken en een plaats om te slapen een vanzelfsprekendheid zijn. Een beetje privacy zou daarbij ook niet uit het oog verloren mogen worden. Geen groepen mensen uit verschillende werelddelen, met verschillende achtergronden en culturen, bij elkaar zetten. Want als je moet vluchten uit je land en alles achter moet laten dan is het fijn als je ergens terecht kunt, waar je ook tot rust kunt komen. En dan zit je echt niet te wachten op nog meer geweld, omdat in de zelfde opvang ook je tegenstander wordt opgevangen.

De leiders van de landen binnen de EU vinden het maar wat lastig als het gaat om vluchtelingen opvang. Als de EU top even logisch nadenkt zouden ze wellicht tot een doeltreffende oplossing kunnen komen. Denkt u even mee? De EU wijst een land aan waar nog voldoende ruimte is om een aantal dorpen te bouwen. Vervolgens stort elk EU lid een X bedrag naar ratio van het betreffende EU lid…en bouwen maar! Wat dat betreft vind ik het idee van die Egyptische miljardair Naguib Sawiris die een Grieks eiland wil kopen voor de vluchtelingen ook goed. Daar kunnen de leiders in de wereld nog een voorbeeld aan nemen!

Er zit wel weer een nadeel aan een eiland want de vluchtelingen zitten op een eiland nu eenmaal met zijn allen bij elkaar. Dat bij elkaar zitten kan dan weer tot escalaties leiden. Slechts een eiland voor alle vluchtelingen is dan ook niet zo goed als het lijkt, maar voor een grote groep mensen, die van de zelfde afkomst zijn, kan het wel een uitkomst zijn.

Zijn er soms nog meer geschikte eilanden te koop?