Het systeem waar we allemaal in geboren worden is lang niet voor iedereen een zegen. We moeten van het systeem van alles en nog wat. Om als gezin het hoofd boven water te houden zijn we vrijwel altijd verplicht om met zijn twee├źn te gaan werken. We moeten immers de rekeningen kunnen betalen. Heel veel mensen in deze samenleving lopen op hun tenen, om maar aan de verwachtingen van het systeem te kunnen voldoen, en hollen zichzelf voorbij. Onder het mom van: de schoorsteen moet roken! Dat dit in een aanzienlijk aantal gevallen voor emotionele ellende zorgt zal ook u niet verbazen.

Of verbaast het u nog wel dat steeds meer mensen psychologische hulp zoeken? Vaak hebben die mensen serieuze problemen waarbij het veelal gaat om angstaanvallen of depressies, eetstoornissen of verslavingen, relatieproblemen of een burn-out of zelfs een combinatie van deze en andere klachten.

Steeds meer mensen zitten er helemaal doorheen en melden zich ziek om tijd te nemen voor zichzelf, terwijl anderen pillen slikken om de dagelijkse stress enigszins dragelijk te maken. En voor kinderen is er Ritalin, zodat ze zich vroeg genoeg leren aanpassen om mee te kunnen draven met de kudde.

Er wordt gedaan aan symptoom bestrijding, maar de ziekte zelf nemen we niet weg. We hebben het geld nou eenmaal nodig en daarvoor moet keihard gewerkt worden. Anders zullen we nooit een goed en gelukkig leven kunnen hebben. Dat is tenminste de boodschap die we van kinds af aan te horen hebben gekregen. Het lijkt erop dat we met zijn allen in die boodschap zijn gaan geloven. Dat is ook de reden dat we ons gek laten maken, en ons ziek kunnen laten maken, door het systeem.

Er valt eigenlijk niet aan te ontsnappen..tenzij we het met zijn allen onder ogen zien en het systeem veranderen naar een systeem met een basis-inkomen. Het basis-inkomen, waarbij inkomen en arbeidsdeel losgekoppeld zijn, en bijvoorbeeld niet meer dan 20 uur per week gewerkt mag worden, kan een goede basis zijn voor een rechtvaardiger systeem. Het kan mensen een geweldige vrijheid geven om dingen te doen die veel voldoening geven en dat alles zonder de enorme stress die ze nu ervaren.

GeldIn het huidige systeem kiest men heel vaak een andere opleiding dan waar hun hart werkelijk naar uitgaat. Dit is eenvoudig te verklaren: men is op jacht naar meer geld. Het word met de paplepel ingegoten: ga daar maar voor leren dan heb je later een goed inkomen! Het basis-inkomen zou ervoor kunnen zorgen dat vooral jonge mensen hun hart gaan volgen en de studie gaan doen die ze leuk vinden in plaats van de keuze te moeten maken voor een goed betaalde baan.

De voordelen van het basis-inkomen en de 20-urige werkweek kunnen groot zijn omdat de ongezonde stress wegvalt waardoor er minder zieken zullen zijn. En de productiviteit gaat zelfs omhoog als gevolg van het leuke werk!

Korte versie: Het basis inkomen in 5 minuten.

Lange versie: Gratis geld 49:22

Wat denkt u zijn we klaar voor meer vrijheid en een minder ziekmakend systeem?